Krimbøker

Krimbok

Vi nordmenn elsker å lese, og det er nok flere av oss som kunne mottatt den velkjente «lesehesten» opptil flere ganger daglig. Men hvilke sjangre vi foretrekker vil naturligvis variere, men det er spesielt en sjanger som skiller seg ut blant det norske folk – nemlig krimbøker. Faktisk så er denne sjangeren såpass populær at man nærmest har knyttet de til to ulike høytider. Du har vel hørt om påskekrim? Hver eneste vår kjøres det kampanjer rettet mot såkalt påskekrim, og det er nok mange som liker å komme seg på hytta med en god krimbok.

Det samme gjelder rundt juletider. Hvert eneste år ligger det mange «passe harde» pakker under juletrærne over det ganske land, som inneholder krimbøker. Og det er varierende forfattere som slår an på det norske markedet, der noen også er norske, eller i hovedsak skandinaviske. Det er nemlig noe helt unikt i Norden med det å lese krim!

Kjente forfattere av krimbøker

Når man snakker om krimbøker, så kommer man selvfølgelig ikke utenom Jo Nesbø – hele landets krimkonge. Du har sikkert fått med deg den velkjente historien om Harry Hole, der blant annet boken Hodejegerne har blitt filmatisert. Denne serien består nå av hele 12 bøker, og er en av tidenes bestselgende krimbøker i Norge. Glem heller ikke Jørn Lier Horst, som med sine romaner om politimannen William Wisting har gjort det svært bra på det norske markedet. Den første boken kom ut i 2004 og het nøkkelvitnet, men det kommer en ny bok nærmest hvert eneste år.

krimbøkerOg så var det Unni Lindell, da – hele landets krimdronning. Hun har skrevet krimbøker siden sent 90-tall og har gjort stor suksess med kriminalromaner som «Rødhette», «Orkestergraven» og «Honningfellen», der de to sistnevnte har blitt filmatisert. Ingen tvil om at det er typisk norsk å skrive krim, men hvordan står det til med skriveferdighetene hos våre skandinaviske venner?

Joda, både våre svenske og danske venner har lange tradisjoner med krimbøker. For å ta det første først, så er svenske Stieg Larsson gjort seg godt kjent utenfor de svenske landegrensene. Han døde i 2004, og hans mest kjente verk ble utgitt etter hans død. Det var «Menn som hater kvinner», «Jenta som lekte med ilden» og «Luftslottet som sprengtes». Danskene kan skryte på seg å ha en fantastisk krimforfatter i Jussi Adler-Olsen, som har gitt ut en rekke romaner om «Avdeling Q». Det er nå blant de bestselgende krimbøkene på det norske markedet.

Kjøpe krimbøker på nett

Av de nevnte forfatterne ovenfor, så finner du naturligvis alle disse bøkene på nettet. Hvis man skal begynne fra starten av på en ny serie, så vil det faktisk lønne seg å bestille på nettet. Dette fordi flere av krimbøkene er mange år gamle, og kanskje må man tilbake til før 2000-tallet før den første boken kom. Da er det slettes ikke sikkert at en bokhandel sitter med en bunke av de gamle bøkene på lager. Bestiller man dog på nettet, så har man langt større sjanse for å få tak i de gamle klassikerne.

I tillegg er det billigere å kjøpe krimbøker på nett. Flere bokhandlere på nett har rabatter og avslag som de fysiske bokhandlerne på nettet ikke kan måle seg med.