Bokbloggere

BokbloggerMot slutten av 2000-tallet ble internett nærmest angrepet av et nytt fenomen; nemlig blogging. Det hele begynte med unge mennesker som mer eller mindre brukte en blogg som sin personlige dagbok, der man skrev om alt fra a til b som hadde skjedd de siste dagene. Selv i dag er det mange som fortsatt lever av å blogge om livet sitt, men blogging har de seneste årene vokst frem som noe langt mer respektert enn de typiske «rosabloggene» de fleste kjenner til. Blant annet så har bokbloggere nærmest fått mer respekt enn anmelderne!

For det er ingen hemmelighet at det gjennom internettet er enkelt å få delt sine meninger, og det er ikke tvil om at blogging har gjort dette enklere for folk flest. Bokkritikken har spesielt utviklet seg de siste årene, og nå er det bokblogging som gjelder. Man ser at slike blogger har svært mange lesere, og ofte blir de tatt minst like seriøst eller mer seriøst enn anmelderne.

Derfor er bokbloggere så populære

Det er NRK som skriver at bokbloggerne nærmest har tatt igjen anmelderne, og skriver at mengden bokbloggere har økt betraktelig de seneste årene – samtidig som stadig flere finner frem til bokbloggerne fremfor anmeldernes meninger når de skal finne ut om en bok er verdt å kjøpe eller ei. Mange ser ut til å mene at det er ingen grunn til å frykte for «kritikernes død», men at det største problemet er når leseren ikke ser forskjell på en vanlig blogg og en kritikereksperts meninger.

BokanmeldelseEt av problemene er at mange bokbloggere kun ser ut til å skrive anbefalinger om gode bøker de har lest, og ikke kommer med den dårlige kritikken. Ifølge NRK så har bokkritikerne en viktig samfunnsrolle i den grad av at de skal evaluere litteraturen, og ikke bare komme med en anbefaling. Det skal nemlig kritiseres og settes spørsmålstegn til når man har en rolle som bokkritiker, og en slik tankegang er det slettes ikke sikkert at alle bokbloggere har.

I tillegg menes det at bokbloggere utnytter reklamelenker samtidig som de skriver anbefalinger av en bok, noe som naturligvis ville vært ganske ille hvis det hadde skjedd hos en større nettavis – ettersom flere interesser kolliderer på farlig vis.

Fordeler med å være bokblogger

Bokbloggerne opplever nok større fordeler enn for eksempel de som skriver om film eller spill på bloggen sin, og mange bokblogger rapporterer om at de store forlagene sender de tidligere eksemplarer av nye bøker slik at de kan skrive sine vurderinger på bloggene. Dette fører naturligvis til mye blest om bøkene, og sannsynligvis god omtale for de aller fleste bøkene. Det finnes flere samfunn der bokbloggere sammen skaper et fellesskap rundt bokblogging, og et av de mest kjente er Bokblogger.no.

Har du lyst til å bli bokblogger? Det er ingen komplisert sak, forutsatt at du leser mye og har gode skriveferdigheter. En egen blogg starter du enkelt ved å søke etter «lage blogg» på Google, da det finnes mange gode alternativer. Husk også at den største utfordringen som blogger i dag er å få lesere, slik at du bør legge en plan for hvordan du vil nå ut til folket, foruten om det å bruke godt språk og gjøre gode vurderinger av bøkene.